5 Ocak 2014 Pazar

TATLI TART HAMURU

Tatli Tart Hamuru "Pate Sucree'
 
'Pate sucree' sekerli ve yerken ağızda eriyen, ozellikle tatlı yaparken kullanılan klasik Fransız tatlı tart hamuru. Butun tatlı tartları, tartoletleri yaparken bu hamuru rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yapılışı oldukça kolay. Verecegim tariften iki 9-inch'lik ( yaklaşık 22-23 cm'lik) tart çıkıyor. İsterseniz bunlardan bir tanesini hemen pişirip, digerini de dondurucuda bekletebilirsiniz. Tartı yapacağınız günden bir gece once dondurucudan alıp buzdolabı kısmında bekletip, sabahta sekil verip pişirebilirsiniz.
Eğer hamuru kakaolu yapmak isterseniz, un ölcüsünden kullanacağınız kakao kadarini eksiltmelisiniz. Yani 1,5 kasik kakao koyuyorsanız , 1,5 kasik un eksik koymalısınız. Böylece hamurun dengesi sağlanmış olacaktır.

Tatlı Tart Hamuru 'Pate Sucree'
Bu tariften iki adet 9-inch'lik (22-23 cm'lik) tart cikiyor
  • 225 gr. tereyag( 2 sticks) soğuk-buzdolabından yeni çıkmış
  • 3/4 su bardağı toz seker (170 gr)
  • yarim cay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • yarim türk kahvesi fincanı krema (heavy cream)
  • 1 pk vanilya
Yapılışı;
  • İlk olarak tereyaglari kucuk kupler halinde doğrayıp geniş bir karıştırma kabına alin. Uzerine sekeri ekleyip krema gibi oluncaya kadar, yaklaşık 8 dk mikserle.
  • Uzerine yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Mikseri durdurup unu, tuzu, kremayı ve vanilyayı ekleyin. Düşük hızda hamur oluncaya kadar çırpmaya devam edin.
  • Yaptığınız hamuru iki ayrı yuvarlak hale getirip, strech film ile her taraflarını sarin ve buzdolabına 1 saatliğine kaldırın.
  • 1 saatin sonunda kullanacağınız hamuru çıkarıp iki strech film arasında, kalibinizin boyutlarında acın. İsterseniz strech film kullanmadan, unlu yüzeyde de acabilirsiniz ama bu yöntemle hamurunuzu biraz zor kontrol edebilirsiniz.
  • Kalıbınıza kenarlarından itibaren düzgün ve ince olacak şekilde yerleştirin.Kalibinizi yağlamaya gerek yok. Ben yüksek kenarlı kis kalibi kullandigim icin yarisina kadar yerlestirdim Eğer sizin kalibiniz tam tart icinse en uste kadar kenarlari kullanabilirsiniz.
  • Kalipla birlikte tekrar buzdolabına koyup 1 saat daha dinlendirin.
  • 1 saatin sonunda buzdolabından alıp, icine catalla delikler acin. Uzerine pisirme kagidi serip kullanmadiginiz nohut-fasulyeleri agirlik olarak koymanizi tavsiye ederim. Bu nohut-fasulyeleri atmayin, her defasinda aynisini kullanabilirsiniz.
  • Onceden isitilmis 180 derece (350 F) de once agirligiyla 20 dk kadar, sonra agirligini alıp uzeri kizarana kadar pisirin. Tamamen soguyunca da kullanilmaya hazirdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder